Kun aikoo hankkia veneen, pitää ensin valita millaisen version siitä haluaa. Valikoima on nykyään todella suuri, joten valinta voi olla vaikea. Siihen voi kuitenkin saada helpotusta, kun keskittyy niihin suosituimpiin venemalleihin. Veneet voidaan jakaa monella eri tavalla osiin. Yksityinen veneilijä hankkii yleensä soutuveneen tai moottoriveneen. Venettä voi kutsua huviveneeksi, jos sitä käytetään jonkinlaiseen virkistyskäyttöön tai vaikka urheiluvälineenä. Nämä ovat aika monella juuri tarkoituksena. Kun on päättänyt, kuinka suuren ja mihin tarkoitukseen veneen aikoo hankkia, voi alkaa katselemaan vaikkapa niitä suosittuja venemalleja.

Jos kyse on enemmästä kuin pelkästään soutuveneestä, valinta menee jo vähän vaikeammaksi. Silloin mukaan tulee monia erilaisia ominaisuuksia, joita voi vertailla keskenään. Kun veneessä on moottori, sen valinta on myös tärkeää. Jos veneessä pitää olla kabinetti, sellaisiakin löytyy monen kokoista ja näköistä. Kun on saanut suodatettua muutaman vaihtoehdon, joista valinnan aikoo tehdä, on viimeistään aika mennä katsomaan oikeasti, miltä nämä veneet näyttävät ja vaikuttavat.

Suositut moottoriveneet

Moottoriveneen ei tarvitse välttämättä olla kovin suuri. Jos tarkoitus ei ole yöpyä veneessä, ei silloin kannata välttämättä hankkia suurta kabinetin sisältävää venettä. Pelkkään kalastukseen ei tarvita suurta venettä. Sekin tietysti vaikuttaa, millaisilla vesillä venettä aikoo käyttää. Jos sillä haluaa lähteä merelle, ei siihen ihan se pienin vene käy. Merellä on usein kovaa tuulta ja korkeita aaltoja.

Mutta mennäänpäs niihin suosittuihin moottoriveneisiin. Tällä listalla ei ole huomioitu sitä, millaisiin vesiin nämä venemallit on hankittu. Traficom ylläpitää rekisteriä vesikulkuneuvoista. Esimerkiksi vuonna 2019 rekisteröitiin eniten Buster-merkkisiä moottoriveneitä. Sen jälkeen tulevat merkit Yamarin ja Suvi.

Suositut venemallit

Traficom on listannut myös vuoden 2019 suosituimmat venemallit. Näitä listoja on pitänyt tehdä useampia riippuen siitä, onko kyse millaisista venemalleista. Tässä on niistä muutama esimerkki. Pulpettiveneiden, joita ajetaan peräpenkiltä, ykkösenä koreilee Buster malliltaan M. Pulpettiveneiden, joita ajetaan erilliseltä penkiltä, ykkösenä on venemalli nimeltään Faster 525 CC. Ohjausveneiden ykkönen on TG 6.9X, pienten matkaveneiden Yamarin 88 DC, suurten matkaveneiden Targa 30.1 ja purjeveneiden Lagoon.