Aika moni suomalainen päätyy hankkimaan pienen moottoriveneen. Se on monella tavalla todella hyvä ratkaisu. Varsinkin veneilyn vasta aloittelevan ei kannata hankkia heti ensimmäisenä suurta moottorivenettä. Suuri vene voi vaatia paljon opettelua ennen kuin sillä voi itse ajaa. Pientä moottorivenettä oppii ajamaan nopeasti. Vaikka kaikki vähintään 15-vuotiaat saavat ohjata suuriakin veneitä, ei sitä kannata ilman taitoja tehdä. Yli 24 metrisen veneen ohjaamiseen tarvitaan kuitenkin jo kansainvälinen huviveneenkuljettajan lupakirja.

Suuret veneet ovat kalliita ja aloittelija voi rikkoa veneen helposti. Hinta on siten myös yksi hyvä syy siihen, että miksi kannattaa hankkia suuren moottoriveneen sijaan pieni moottorivene. Pienemmät veneet maksavat tietysti vähemmän. Mutta moni muukin asia liittyy siihen, että kuinka kallis vene on kyseessä. Koko on kuitenkin se selkein syy hinnassa. Se näkyy myös mm. veneen käyttökustannuksissa ja säilömisessä.

Pienen moottoriveneen pienet kustannukset

Pieni moottorivene on myös käyttökustannuksiltaan halvempi kuin suuri moottorivene. Pieni vene kuluttaa vähemmän polttoainetta, jossa voi säästää todella paljon. Pienistä veneistä on tuotettu myös sähkömalleja, jollaiset ovat hiljaisia veneitä eivätkä saastuta vesistöjä. Tällaiset veneet ovat kuitenkin kalliita, vaikka ne eivät olisi kovin suuria.

Pienen moottoriveneen talvisäilöminen vaatii vähemmän tilaa, joka voi tulla suurta moottorivenettä paljon halvemmaksi. Pieni moottorivene voi jopa mahtua omalle pihalle säilöön. Pienen veneen voi itse nostaa vedestä traileriin, jossa se voi myös olla säilössä vaikka siellä omalla pihalla. Jos se ei ole pihalla tiellä, ei sille välttämättä tarvitse hankkia edes kesällä omaa satamapaikkaa.

Aloittelijalle sopii hyvin pieni moottorivene

Kun on hankkimassa ensimmäistä moottorivenettä, ei kannata hankkia liian suurta. Pienen veneen etu on se, että sellaista oppii ohjaamaan nopeasti. Se ei vaadi kovin paljoa opettelua, joten venettä pääsee käyttämään nopeasti. Kun sellainen ei maksa niin paljon kuin suuremmat moottoriveneet, voi aloittelija kokeilla ensin onko veneily oikeasti se mitä haluaa. Vaikka veneen saa myytyä eteenpäin, ehtii siitä tulla kustannuksia ennen myyntiä. Jos veneilystä innostuu oikein kunnolla, voi myöhemmin hankkia sellaisen suuremman moottoriveneen.