Suomesta löytyy yli 700 000 venettä ja muunlaisia vesikulkuneuvoja. Suurin osa meistä on ollut joskus veneen kyydissä ja aika moni vaikuttaisi myös omistavan veneen. Kun veneellä liikkuu järvissä, ei siellä veneen tarvitse välttämättä olla edes suuri. Varsinkin pienillä järvillä pärjää pienellä veneellä. Siellä huonon sään kohdatessa pääsee nopeasti rantautumaan. Merelle ei kannata lähteä pienellä veneellä ainakaan kovin kauas, koska tuulet ja korkeat aallot voivat yllättää nopeastikin.

Suomi on täynnä järviä, joista moni on todella pieniä. Suomessa moottoriveneetkin ovat yleensä aika pieniä, usein avoveneitä. Ne sopivat hyvin myös veneilyn aloittamiseen. Pienessä veneessä voi olla myös sisätiloja. Sellaisia pieniä venemalleja, joista löytyy myös sisätiloja, ovat esimerkiksi pieni Bow rider ja kajuuttavene. Vaikka pulpettiveneessä ei ole kuin avotilaa, voi niissäkin saada suojatilaa, kun peittää osan tiloista erillisellä kuomulla.

Bow rider sisältää autoistakin tutun tuulilasin

Bow rider tuo mieleen auton, jolla voi ajaa vedessä. Tämä venemalli on tuttu sen edessä olevasta lasista, joka on samantapainen kuin autojen tuulilasi. Mutta tässä veneessä lasi ei ole kokonainen. Sen voi avata keskeltä auki. Silloin veneessä pääsee kulkemaan myös sen etuosaan. Edessä ei ole keulakantta, vaan sitä kiertää penkkiryhmä. Silloin veneeseen saadaan mahtumaan kohtalaisen suuri määrä istuintilaa. Tästä veneestä löytyy myös pieniä malleja.

Kajuuttavene on kuin pieni koti veden päällä

Kajuuttaveneet voivat olla pieniä, mutta niistä löytyy silti mukavasti suojatilaa. Kajuuttatila voi löytyä veneen takaosasta, keskeltä tai edestä. Tämä vene sopii hyvin esimerkiksi kalastajille, jotka tarvitsevat välillä suojatilaa. Kun kajuuttatila on takana, on tilaa silloin todella paljon. Sitä löytyy silloin hyvin myös kalastusvälineille. Etukajuutallinen vene on yleensä aika iso. Silloin sitä voi käyttää vaikka ihan vetten päälle seilailevana pikkuisena kotina.

Pulpettivene sopii monenlaiseen tarkoitukseen

Pulpettivene on avonainen vene, jossa kuljettaja istuu keskellä. Muut veneessä olevat voivat istua penkeillä ja laatikoiden päällä. Tässä veneessä ei ole juurikaan suojaa tuulelta ja sateelta. Mutta halutessaan osan veneestä voi suojata erillisellä kuomulla.