Kun saapuu kevät, moni suuntaa venesatamaan katsastamaan oman veneensä kunnon. Vene saattaa vaatia talven jäljiltä kunnostamista, mutta huviveneilijöille sekin voi olla mukavaa ajanviettoa. Huviveneilyn voi laskea monella eri tavalla harrastukseksi. Veneen ei välttämättä tarvitse olla oma. Sellaisen voi vuokrata tai vaikka lainata tutulta. Kun vihdoin koittaa se aika, että päästään veden ääreen, on aika aloittaa veneilystä nauttiminen. Osa saattaa vain olla tekemättä mitään. Veden liplatukset ääressä pääsee rauhoittumaan oikein kunnolla ja välillä voi vaikka ottaa nokoset. Osa voi lukea kirjaa ja herkutella eväillä. Jonkun on kuitenkin ohjattava venettä, mutta hänkin voi samalla ihailla maisemia. Huviveneily kuulostaa tällä tavalla ajateltuna erittäin mukavalta harrastukselta. Sitä se onkin, kun veneilemään lähtee hyvällä säällä ja tiedossa ovat kaikki veneilyyn liittyvät tärkeät säännöt ja ohjeet.

Erilaisia tapoja käyttää huvivenettä

Huviveneily on paljon muutakin kuin sitä, että veneilyn aikana ei oikeastaan tee mitään. Kaikki eivät jaksa vain olla paikoillaan. He tarvitsevat jotain tekemistä. Ja siihen löytyy monta erilaista vaihtoehtoa. Yksi niistä on kalastus, jota sitäkin voi tehdä monella eri tavalla. Veneestä voi heitellä vaikka virveliä tai vetää uistinta perässä. Jos pitää kilpailemisesta, kalastukseen liittyviä kisoja järjestetään pitkin vuotta. Sulien vesien aikaan sen voi tehdä käyttäen venettä. Kisaamisen kohteena voi esimerkiksi olla uistelu, kuten vaikka Puula-Uistelu -kisa, jota on järjestetty jo vuodesta 2009 lähtien.

Huviveneet voivat olla todella suuria. Sellaisia ei kokemattoman kannata lähteä ohjaamaan. Mutta jokainen voi oppia suurenkin veneen kuljettamisen taitajaksi. Opettajana voi olla tuttu, joka on kokenut veneilijä. Yksi vaihtoehto on myös mennä mukaan kurssille, jossa opetetaan veneilemiseen liittyviä asioita. Tällä tavalla veneilyyn saa lisäarvoa ja se tuntuu entistä mieluisammalta harrastukselta. Samalla kun opettelee veneilyyn liittyviä asioita, voi kysellä kokeneemmilta, että millaisen veneen voisi itse hankkia. Heillä voi olla hyviä edotuksia siitä, että millaisen huvivene sopii aloittelijoille tai siihen tarkoitukseen, jonka takia veneen aikoo hankkia. Pelkkään kalastukseen ei esimerkiksi tarvitse välttämättä kovin suurta huvivenettä.